KOMTÜ i la FUNDACIÓ JOV elaboren una guia amb idees per a l’acollida i l’acompanyament emocional a la comunitat escolar

Amb l’inici del curs escolar 2020-21, marcat per la incertesa per l’evolució de la pandèmia de la Covid-19, els equips experts del Programa Komtü i la Fundació JOV han elaborat conjuntament una guia per a l’acompanyament emocional de tots els membres de la comunitat escolar: l’equip de professionals, les famílies i els infants. Aquest material aporta idees, reflexions i recursos al voltant de cinc eixos clau: la retrobada i acollida; la detecció de necessitats; el sentiment de pertinença; la protecció i la seguretat; i per últim, la projecció i futur.

El document Un inici de curs especial: Idees per a l’acollida i l’acompanyament emocional a la comunitat escolar és fruit de diverses sessions de treball que s’han dut a terme durant els darrers mesos. Es dirigeix en especial als docents d’escoles d’educació infantil i primària, tot i que pot resultar d’interès als equips de secundària. Segons els especialistes en educació, psicologia i pedagogia que han participat en la seva redacció, una bona acollida i acompanyament als centres escolars comença per oferir espais d’autocura i benestar emocional als mateixos professionals de les escoles.

Cal trobar temps i espais perquè tothom pugui expressar, comunicar i compartir allò viscut i sentit durant aquest temps, s’apunta a la guia que Komtü i la Fundació JOV acaben de publicar. Afegeixen que cal entendre l’inici escolar com un moment de retrobament i d’acollida, promovent i facilitant pràctiques que permetin sanar i reparar els possibles malestars emocionals.

Segons Maribel de la Cerda i Irene Vergara, coordinadores de la redacció d’aquest document, la nostra voluntat és que resulti d’utilitat i ajudi als centres educatius en aquesta tornada a l’escola en un moment tan incert com complex.

Descarregar guia

Sobre Komtü

Komtü és un programa gratuït per a la millora del benestar emocional i relacional de nens i nenes als centres d’educació infantil i primària. Involucra a tota la comunitat educativa per a promoure un entorn positiu i l’acompanyament emocional de l’alumnat, alhora que ajuda a les escoles a tractar les necessitats d’aquells infants que experimenten dificultats específiques. El Programa Komtü, impulsat per la Fundació Nous Cims, s’ha desplegat en projecte pilot durant el curs 2019-20 a l’Escola El Turó de Montcada i Reixac. S’estendrà a tres escoles més de l’Àrea Metropolitana de Barcelona a l’inici del curs 2020-21.

Sobre la Fundació JOV

La Fundació JOV és un projecte educatiu i social que dóna suport i complementa la formació dels joves dins l’educació reglada, amb la finalitat d’orientar-los a trobar la seva vocació professional, i és una entitat pionera en implementar l’autoconeixement als centres educatius. Per als professionals de l’educació, agents de canvi de la realitat educativa, ofereixen propostes de formació aplicables a la competència transversal d’àmbit personal i social, adequada a les necessitats i reptes educatius actuals.